Een greep uit de vele producties van Oss Cultureel, sinds de oprichting (2000).

OEVERLOOS THEATERROUTE 2023

Het bijzondere dorp Lith was van 5 t/m 9 juli 2023 het decor van de vijfde editie. Meegenomen langs toneel, dans, muziek en beeldende kunst kreeg het verhaal ‘Oeverwortels’ vorm. Met meer dan 140 deelnemers voor en achter de schermen en meer dan 1400 uitgegeven tickets. Wederom een editie die je niet had willen missen! Oeverwortels gaat over Visserijbedrijf De Snoeck,  over familiebedrijven van generatie op generatie, over verwachtingen en ruimte houden voor veranderingen, over wat er nu is en nog komen gaat.

Bekijk de aftermovie

BOTERBAZEN 3D AUDIO THEATERWANDELING

Bijzondere Theatrale audiotour rondom de herbestemming van Osse gebouwen. Onder leiding van Osse theatermaker Stijn van Erp ontleden we de DNA van Oss om (opnieuw) verliefd te worden op de eigen stad. Uiteraard weer met een mooie combinatie van vrijetijdsspelers en professionals. Een mooie avond uit voor jong en ouder! In samenwerking met de gemeente Oss en het stadsarchief Oss.

Bekijk de aftermovie

OEVERLOOS THEATERROUTE 2021

De vierde editie van Oeverloos Theaterroute vond plaats in Keent, van 9 t/m 12 september 2021. Zo’n 1200 bezoekers wandelde de theaterroute over het bijzonder mooie ‘eiland’ aan de Maas. 140 spelers, dansers, musici, vrijwilligers en medewerkers maakten de 20 voorstellingen mogelijk. De editie droeg de naam ‘Oeveroffers’ en vertelde het verhaal over Lot, die op zoek gaat naar verhalen over haar Keentse vader. Maar het verhaal gaat ook over een voortdurende strijd tegen het water en over een samenlevingsvorm waarin landschapsbeheer, een kudde van Taurossen en Exmoor pony’s en het boerenleven worden gedwongen samen te werken.

Bekijk de aftermovie

CULTUURKLUNEN

Cultuurklunen stond gepland voor 9 en 10 oktober 2020, en vond door COVID-19 uiteindelijk plaats op 6 en 7 oktober 2021. Oss Cultureel vroeg 12 professionele cultuurmakers met regionale roots op het gebied van toneel, zang, muziek, dans, kunst en cabaret een korte voorstelling te maken. Dat werd gecombineerd met eten bij Osse horecagelegenheden.

Aan Cultuurklunen wordt meegewerkt door onder andere Guusje Slagter, Camilla Blue, Olaine Sunrise, Iris van Nuland, Robin Borneman, The Tale Bones en The Ultraverse.

Bekijk de aftermovie

LIEVER NIET ALLEEN

In samenwerking met Muzelinck en 412MEDIA creëerde Oss Cultureel een filmdocumentaire over de Osse wijk de Ruwaard. De Ruwaardse wijkbewoners spelen zelf de hoofdrol in ‘Liever niet alleen’. We gingen op pad met de camera en kwamen met verschillende wijkbewoners in gesprek. We spraken kinderen en volwassenen met uitgesproken hobby’s en vroegen naar het ultieme recept voor voldoende rust in je leven. En grappig genoeg blijken we óók dan weer niet zoveel van elkaar te verschillen… Op donderdag 2 september 2021 was de spectaculaire première van ‘Liever niet alleen’ in een heuse buitenbios op het plein voor het nieuw geopende buurtcentrum de Haard; iedereen een eigen stoel mee of rechtstreeks vanaf het eigen balkon.

Bekijk de documentaire

HET STAAT IN DE STERREN

60 zangers en zangeressen veranderden een grijze zondag in december 2019 in een sprankelende en warme adventsdag. Het prachtige monumentale St Antonius kerkje in Overlangel vormde het decor van een muzikaal omlijst verhaal. Het kerstverhaal werd vanuit het perspectief van Jozef, Maria en Jezus zelf verteld. Voor hen stond er veel bijzonders in de sterren geschreven. Hoe was het voor hen om die levens te leiden en hun lot te accepteren? Zeker 400 bezoekers bezochten de voorstelling ‘Het staat in de sterren’.

OEVERLOOS THEATERROUTE 2019

De derde Oeverloos Theaterroute werd een warme herfsteditie van 23 t/m 27 oktober 2019. Opnieuw op een andere locatie aan de Maas. Locatietheater tegen de historische achtergrond van het oude gymnasium (Acropolis) in Megen. ‘Oeverwonder’ vertelt het verhaal van zes jonge studenten die ieder met hun bagage én toekomstdromen studeren. Zij hopen op een toekomst, zij hopen het beter te doen dan hun ouders, ze hopen op een liefdevol leven en… ze hopen op vriendschap. En na de theaterroute waren de 1300 gasten welkom op het alom bekende Oeverloos festivalplein waar men kon genieten van een hapje en drankje, live-muziek en nog meer culturele verrassingen op het gezellige.

Bekijk de aftermovie

VIJF KEER ELF – OSSIE ONTMOET

Toen aan Oss Cultureel door de Stichting Carnavalsviering Oss de vraag werd gesteld of er bij het 55-jarig bestaan een musical kon worden gemaakt, werd daar positief op gereageerd. Wel met de bedoeling de inhoudelijke aspecten van dit volksfeest in de verhaallijn extra aandacht te geven: de creatieve kanten van ontwerp en constructie van wagenbouw, de styling van buitenissige kostuums, de compositie en arrangementen van muziek met bijbehorende teksten. Maar vooral: de verbinding tussen mensen in allerlei leeftijden, beroepen en situaties in onze samenleving. In 2018 werden deze zes voorstellingen in De Lievekamp begeleid door een live orkest van 9 muzikanten.

OEVERLOOS THEATERROUTE 2017

Ontmoet het leven aan de Maas!
Op 2 & 3 september 2017 vond de tweede editie plaats langs de maasoevers bij Oijen. Het thema van Oeverloos Theaterroute 2017 was ‘Oeverlevens’. Oeverlevens nam het publiek mee op een theatraal avontuur, wandelend langs tien locaties aan de dijk bij Oijen. Deze editie werd uitgevoerd door meer dan 40 amateurspelers, ondersteund door professionele acteurs en musici. Start- en eindpunt van Oeverloos Theaterroute 2017 was de Bierbrouwerij in Oijen. Hier was tevens het Oeverloos Ontmoetingsplein, waar het publiek voor- of na kon genieten van een hapje, drankje, muziekje, poëzie en verhalen.

NU DAT JIJ ER BENT

Het authentieke kerstverhaal, met teksten en liedjes van deze tijd. De voorstelling is geinspireerd op de tv-uitzendingen van The Passion. Een sfeervolle beleving van dit historische verhaal voor iedereen, ongeacht welke leeftijd. Ongeveer 80 talentvolle jongeren en jong volwassenen zongen 4-stemmig, begeleidt door een strijkorkest met vleugel en blaasinstrumenten en een verteller zorgde voor de tekstuele rode draad. En dat in prachtig sfeervol verlichte kerken. In december 2015, 2017 en 2018 werd ‘Nu dat jij er bent’ gepresenteerd in Oss, Den Bosch en Uden.

OEVERLOOS THEATERROUTE 2015

Op 11 en 12 juli 2015 vond de eerste editie van Oeverloos Theaterroute plaats. Een nieuw sfeer-en belevingsfestival, een tweedaags multidisciplinair evenement aan de Maas. Deze keer gesitueerd in de uiterwaarden, op de dijk en bij de woningen van het maasdorpje Demen (gemeente Oss). Grensverleggend maar ingetogen en met lokaal talent als centrale speler. Uitgangspunt was dat de koeien en schapen aan de oevers van de Maas plaats zouden maken voor een festival in onbevangen, speelse sfeer, waar onder het genot van een hapje en drankje genoten kon worden van zeer diverse optredens, van lokaal talent met hier een daar een professional. En zo geschiedde. ‘Oeverliefdes’ speelde in schuurtjes, de molen, huiskamers en weilanden op en aan de dijk in Demen.

WANT DAAR BRANDT NOG LICHT

In deze musical werden de verhalen van 10 jongeren verteld, die samen in een VW-busje een rondreis door Nederland maakten. Ondertussen werden ruim twintig Nederlandstalige songs meerstemmig met solo’s gepresenteerd, van Ramses Shaffy, Nick en Simon, Racoon, Wim Sonneveld en anderen. De reis eindigde, hoe kan het ook anders, in Brabant: want daar brandt nog licht! In 2014 werd de voorstelling door zo’n 60 jongeren en kinderen 7 keer uitgevoerd in theater De Lievekamp.

TITUS DE MUSICAL

Maar liefst 10 keer werd deze productie in 2013 in theater De Lievekamp ten tonele gebracht. Ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van, en in samenwerking met, het Titus Brandsma lyceum. Titus Brandsma heeft in Boxmeer en Oss geleefd en gewerkt. Hij betekende veel voor de bevolking. Hij overleed in 1942 in het concentratiekamp Dachau. De theaterproductie werd een hommage aan de geestelijke.